Het Huis heeft momenteel deels een museaal, deels een galerie-achtig karakter met regelmatig tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars. De Vereniging Hendrick de Keyser, eigenaar van het pand, wil het gebouw over enkele jaren opnemen in de museumroute 'Huizen in Nederland'.
Het Park is een van de oudste landschapsparken van Nederland. Het is uniek omdat je hier nog de overgang kunt zien van de strakke, geometrische Franse tuinen naar de meer natuurlijke Engelse landschapsstijl met zijn kronkelende bospaadjes en lieflijke beekjes. Natuurmonumenten, eigenaar van het Park, is een paar jaar geleden begonnen het te revitaliseren en restaureren.
Het onderhoud van het park en de tuinen kan niet zonder vrijwilligers en donateurs. Dit geldt ook voor de exploitatie van het museum en de galerie.
De Stichting Vrienden van Beeckestijn heeft regelmatig contact met beide partijen en informeert haar donateurs hierover via Nieuwsbrief en deze site. De donaties worden o.a. besteed aan zaken die voor de 'finishing touch' zorgen zoals parkbanken, fontein, reparaties aan de historische klok, enz.
Uitgebreide informatie over de buitenplaats vindt u via de desbetreffende link boven aan deze pagina.
Eindelijk wonen de Buckfast bijen droog en beschut.
Vereniging Hendrick de Keyser gaat met de schenking van € 975.000,— van de BankGiro Loterij een museumroute realiseren waar ook buitenplaats Beeckestijn onderdeel van gaat uitmaken. Vereniging Hendrick de Keyser, eigenaar van onder andere Beeckestijn, viert in 2018 haar honderdjarig bestaan. Met de schenking wil de vereniging in het jubileumjaar 35 huizen toegankelijk maken voor een breed publiek in de museumroute ‘Huizen in Nederland’. Samen moeten de huizen een aaneensluitend beeld geven van vierhonderd jaar wonen in Nederland. Een uniek project in Europa. Waarom hebben zestiende-eeuwse huizen geen gang? Waarom had oma twee keukens en waarom had betovergrootmoeder een hangkamer? Daarop komt straks een antwoord in de reis langs musea.
‘Bij het uitzoeken van de locaties hebben we gekeken naar de chronologie en diversiteit’, legt Cunera Vergeer, woordvoerder van Vereniging Hendrick de Keyser, uit. ‘We willen mensen laten ervaren hoe het vroeger was om te wonen’. Met de museumroute hoopt de vereniging meer bezoekers te trekken naar de panden die ze afgelopen jaren verworden heeft omdat ze architectonisch of historisch gezien van grote waarde zijn.
Voor Beeckestijn is gekozen omdat de locatie een indruk geeft van de trek van Amsterdamse welgestelde families naar hun zomerse buitenverblijven. De geschiedenis van Beeckestijn moet veel meer tot uitdrukking komen dat nu het geval is. Vergeer: ‘Huizen staan niet los van elkaar. Met ‘Huizen in Nederland’ willen we de samenhang laten zien en de huizen met elkaar verbinden’. Dat betekent voor Beeckestijn dat de museumfunctie belangrijker gaat worden. En dan geen museum waar je vanaf een afstandje naar de geschiedenis kijkt, maar een waar je de historie beleeft. Hoe dat er precies uit komt te zien, kan de woordvoerder nog niet vertellen, want daar wordt momenteel achter de schermen hard aan gewerkt. Hendrick de Keyser hoopt in juni 2018 de eerste zes huizen open te stellen. Daar zal Beeckestijn nog niet bij zitten. Vergeer verwacht dat een permanente opstelling van Beeckestijn daarna snel volgt omdat de buitenplaats onder de eerste tien huizen valt die mee gaat doen aan het project. Tot die tijd gaan tentoonstellingen door. De eerstvolgende expositie is ‘Birds of a feather’ van 13 april tot en met 2 juli.
(Bron: IJmuider Courant, 4 april 2017, Evelien Engele)
In deze nieuwsbrief stellen twee nieuwe bestuursleden zich voor. Tevens praten wij u bij over activiteiten op en de laatste ontwikkelingen over ons mooie Beeckestijn.
De solotentoonstelling van schilder Heddy-John Appeldoorn verwijst naar een sterke verwantschap tussen de psyche van de schilder en zijn belevingswereld. Vogels en fabeldieren staan bij ‘Birds of a Feather’ centraal.
De opening zal plaatsvinden op zondag 9 april van 15:00 - 17:00 uur, met een openingswoord door Johan Stuart van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland. Na afloop bestaat de mogelijkheid om samen met hem een wandeling te maken door de historische tuinen van Beeckestijn waarbij hij uitleg geeft over de vogels van diverse pluimage die worden aangetroffen.
Uitleg over stinzenplanten of verwijzing naar de Nieuwsbrief
Altijd laatste item. Hier komt geen nieuws, maar wat feitjes en wetenswaardigheden over de buitenplaats, bv over Lucretia, de bijen, de vijver, enz.